Passie voor monumenten

Voorschoten – Dertig jaar is hij bij hetzelfde bedrijf in dienst. En dat is wel een feestje waard. Vorige week werd Cor Pouw bij schildersbedrijf Zitman BV in het zonnetje gezet en bedankt voor 30 jaar inzet. 

Cor had een broertje dood aan school. “Niets voor mij”, grinnikt hij. “Zelfs de theorie op de schildersopleiding was me eigenlijk al te veel.” Na school kwam Cor bij de VAM terecht en wordt daar door Gijsbert Zitman weggehaald. In 1986 komt Cor in dienst bij Zitman.

Passie
“Bij Zitman heb ik het vak geleerd. Als leerling ging ik mee met onder andere Henk Wegener, Jantje Wijnnobel en Martin Monteba. Vakmannen die mij hebben opgeleid en de passie voor het vak hebben bijgebracht. Schilder zijn is een prachtig beroep. Je werkt binnen en buiten, geen dag is hetzelfde. Ik heb een voorkeur voor monumenten. Daar is vaak jaren niets aan het hout gedaan en moet je alles laagje voor laagje weer opbouwen. Precisiewerk ja, maar je ziet het onder je handen opknappen. Dat is mooi.”

30 jaar
Dertig jaar bij dezelfde baas. Verveelt dat niet? “Nee!”, is Cor stellig. “Natuurlijk zijn er ups en downs geweest. Een paar jaar geleden was het even moeilijk maar dat is gelukkig voorbij. Ik heb het hier naar mijn zin, waarom zou ik weggaan? Bovendien krijg je tegenwoordig geen vaste contract meer, het is allemaal via een uitzendbureau. Dat wil ik niet!”

Sjoelen
Wilbur Zitman, samen met zakenpartner Aart Draijer, de huidige directie van het schildersbedrijf herinnert de jonge Cor nog goed: “Toen ik als tiener in de vakanties mee mocht helpen heb ik Cor binnen zien komen. Een timide jongen die niet zoveel zei. Was fan van Laurel & Hardy en had als hobby sjoelen. Daar werd hij natuurlijk mee geplaagd. Ik dacht nog, die blijft niet lang. Maar Cor bleef en is er nog steeds! In de loop van de jaren heeft hij natuurlijk wel geleerd zijn mond open te doen maar nog steeds is hij serieus en een ‘knappe schilder’. Daar bedoel ik mee dat hij snel, nauwkeurig en goed werkt.  Hij is een van de snelste in ons bedrijf en heeft een bak ervaring. We mogen van geluk spreken dat we dergelijke vakmensen in ons bedrijf hebben.

Cor is overigens niet de enige die zo lang bij Zitman werkt. “Met Cor er bij hebben we drie schilders die langer dan 30 jaar in dienst zijn. Eigenlijk vier maar een medewerker van die oude ploeg is onlangs met pensioen gegaan.”